Actualitat

La cooperació ciutadana, clau en la seguretat a Barcelona

La col·laboració entre la ciutadania i els cossos policials és clau per detectar la delinqüència i les activitats il·legals que es porten a terme a la ciutat. Així ho van reconèixer Sílvia Catà, sots cap de la regió Metropolitana de Barcelona dels Mossos d’Esquadra; Jordi Oliveres, inspector i portaveu de la Guardia Urbana de Barcelona i; Daniel Limones, president del Col·legi de Criminòlegs de Catalunya; durant l’acte coorganitzat entre Barcelona Futur i El Periódico de Catalunya que es va celebrar a Casa Seat el passat divendres 4 de març.

A la ciutat de Barcelona, ​​quan es parla de delinqüència, es parla principalment de furts i robatoris amb intimidació. És el delicte més comú a la ciutat, especialment a les zones d’aglomeracions. És en els moments de distracció quan els delinqüents aprofiten per emportar-se les pertinences d’altres persones. Durant el 2020 i el 2021, els delictes per furt van disminuir considerablement a causa de la pandèmia i per a aquest 2022, les forces de seguretat treballen per garantir que la ciutadania pugui sentir-se protegida.

Al febrer de 2020 es va desenvolupar el pla Tremall, un pla específic per contenir la multireincidència. Per això treballen en coordinació amb la fiscalia i la seguretat privada per identificar els delinqüents, evitar els delictes i localitzar els punts on van a parar els objectes robats. “El Tremall està orientat a combatre la multireincidència. El codi penal que tenim no castiga suficient els delinqüents reincidents i amb aquest pla desenvolupat conjuntament amb la fiscalia pretenem identificar aquestes persones que treballen com a delinqüents”, explica Jordi Oliveres, inspector de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Remarca que la cooperació i confiança ciutadania és una peça fonamental. “La interacció entre policia i ciutadà és elemental per garantir la seguretat per evitar els delictes i saber què passa”, subratlla.

A més, aquest desplegament s’adapta als patrons de delinqüència de cada zona de la ciutat, podent conèixer quines són les zones més afectades i d’aquesta manera desplegar dispositius específics per a cada zona. “Cada dia es fan plans Tremall a les zones més afectades, que actualment són Ciutat Vella, Eixample, Sants i Sant Martí”, comenta Sílvia Catà, sots cap de la regió Metropolitana de Barcelona dels Mossos d’Esquadra.

Depenent de les denúncies i de què passa a cada zona es poden desplegar dispositius i això al final permet estudiar la delinqüència i fer previsions de delictes. “És traslladar la ciència a la policia”, comenta Daniel Limones, president del Col·legi de Criminòlegs de Catalunya.

Podeu veure la taula rodona sencera aquí:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Please select listing to show.