Actualitat

El sector turístic demana més diàleg a l’Ajuntament de Barcelona

Hotelers, veïns, gestors d’apartaments i guies turístics han demanat més diàleg a l’Ajuntament de Barcelona per establir una estratègia de cara a la nova temporada de turisme iniciada, i amb èxit, per Setmana Santa. En el debat organitzat per Barcelona Futur, els diferents agents van reclamar recuperar les taules de diàleg i obrir camí, amb decisions concretes, cap a una millor gestió turística de la ciutat “en un moment crític” com l’actual.

La pandèmia va servir per aturar determinades situacions il·legals en relació al turisme a la ciutat, com el frau en el lloguer de pisos turístics o de les activitats relacionades al sector com el top manta, els llauners o els mojiteros. Ara, després de la arrencada del turisme per Setmana Santa, amb xifres similars a les d’abans de la pandèmia, el sector ha demanat reemprendre el diàleg per afrontar amb garanties i noves estratègies la temporada d’estiu. “Ens reuníem amb l’Ajuntament abans de la Covid, però ara no tenim contacte”, han assenyalat.

Avançar-se als problemes

En el debat van participar-hi Enrique Alcántara, president d’Apartur; Macarena Bergada, presidenta de l’Associació de Guies de Catalunya; Manel Martínez, vicepresident de l’Associació de veïns de la Barceloneta; i Manuel Baena, director de comunicació i màrqueting del Gremi d’Hotels de Barcelona.

En el cas dels pisos turístics, el consistori havia fet una bona feina amb un cos d’inspectors però “ara s’ha de reactivar”, va dir Alcántara, qui va afegir que les reunions que feien amb els gremis, ara no s’estan fent. Amb la nova llei de llars compartides de la Generalitat, la preocupació és creixent: “pot ser una nova oportunitat per les màfies turístiques”, apuntaven des dels veïns, que tenen problemes de convivència i inseguretat.

Recuperar la interlocució

Davant la nova situació i el desconeixement sobre què està fent ara el consistori, des d’Apartur, demanen “recuperar la taula mensual d’interlocució directa amb l’Ajuntament per fer el seguiment. I el cos d’inspectors, que funcionen molt bé”, van assenyalar. “Estem en un moment crític perquè la demanda torna i tot el que comporta, també. La il·legalitat ens ha de preocupar molt perquè poden tornar els allotjaments il·legals”, va assegurar Alcántara.

Des del gremi d’hotels també es van mostrar preocupats “per la qualitat del producte turístic i els efectes sobre la convivència amb els veïns, la seguretat i el mercat laboral”, va comentar Manuel Baena. “Estem molt alineats amb el consistori, que no vol aquesta modalitat de llars compartides”, va afegir. “Si s’ha de regular, que es faci de la manera més estricta possible”, va demanar. En canvi, els representants veïnals es van mostrar “decebuts” amb les actuacions municipals i van demanar “més voluntat” per resoldre el problema. “Haurien de controlar més els operadors que fan una oferta que fa mal a la ciutat”, va exigir.

Altres activitats, com la de guia turístic, també genera irregularitats en la professió i molts inconvenients a l’hora de portar-la a terme amb qualitat i garanties. “Les administracions han pres decisions que ens afecten i no ens ho fan saber, com per exemple la zona d’estacionament davant de la Pedrera“, es va queixar Macarena Bergada, presidenta de l’Associació de Guies de Catalunya.

Més valor i qualitat

Tothom coincideix que s’ha de gestionar millor el turisme a la ciutat i això passa per abordar també temes com el de la venda ambulant al carrer i el sector demana la seva prohibició perquè “perjudiquen a veïns i comerciants i també atempten moltes vegades contra la salut pública”. En aquest sentit, també han criticat les campanyes municipals per prevenir la compra de begudes al carrer perquè “no ataquen el problema, només desvien la seva solució”. “S’ha d’eradicar”, han conclòs.

Tots els agents turístics fa anys que demanen “més qualitat i menys quantitat. No volem més turistes, els volem millors. Amb interès per la nostra cultura i gastronomia”, han afegit.

Podeu veure la taula rodona aquí:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Please select listing to show.