Actualitat

El comerç de Barcelona demana canvis en les decisions sobre mobilitat que perjudiquen l’activitat comercial

Debat comerç Barcelona Futur

El comerç de Barcelona es troba en un moment crucial per la seva supervivència després de la crisi del coronavirus: “El que no s’ha emportat la pandèmia, s’ho emportarà el rebut de la llum”, han dit els experts que han participat aquest dijous al debat sobre el model comercial de la capital catalana. Falta de suport de l’administració, manca de diàleg en les decisions sobre mobilitat que afecten el consum i els entrebancs per l’activitat econòmica han centrat l’anàlisi de la taula.

En el debat han participat Alfons Barti, director de Barcelona Comerç, Núria Paricio, directora de Barcelona Oberta, les dues principals entitats que aglutinen eixos comercials de la ciutat; Jordi Bordas, gerent de l’Eix Raval, i Pere Chías, president del Gremi de Restauració.

Diagnòstic preocupant

Tot i que els comerciants confien a tenir una bona campanya de Nadal, no s’escapen de l’encariment dels subministraments de llum i gas: “els marges comercials estan assumint les pujades”, ha explicat Alfons Barti. La recuperació econòmica postpandèmia ha estat desigual segons els barris i “s’ha buidat el centre en favor de les perifèries”, ha assenyalat Paricio. La restauració ha estat un dels sectors més afectats, “tenim un curt termini complicat”, ha alertat Chías, que ha estat molt crític i ha assegurat que “la ciutat està plena d’entrebancs per l’activitat econòmica”. “El comerç és el gran oblidat”, ha afegit Bordas, que ha transmès la preocupació de “sentir-se abandonats per les administracions”.

Canvis en els hàbits de consum

Pel que fa a les oportunitats que va donar en l’àmbit digital la pandèmia, tots els experts han coincidit que no poden competir amb els grans players com Amazon. “Hem d’humanitzar la compra digital”, ha assenyalat Alfons Barti. “Ens hem abonat a la comoditat”, ha dit Núria Paricio, “però hi ha una cosa que mai podrà tenir i és l’experiència de compra: de passejar i viure la ciutat”.

Mobilitat: més diàleg i consens

Tots els experts han coincidit en jugar a favor de les polítiques contra el canvi climàtic, però no estan d’acord en la seva aplicació. “És molt difícil moure’s per la ciutat, i els comerços no poden viure només dels veïns”, han destacat des de Barcelona Comerç. “Demanem diàleg i solucions per repensar algunes mesures”, han afegit.

Qui ha estat més bel·ligerant en aquest sentit ha estat  Barcelona Oberta, que té un contenciós amb l’Ajuntament pels eixos verds: “S’està pensant en una ciutat d’un milió d’habitants i no de tres”, ha explicat Núria Paricio. “Es fa tot sense consultar”, ha etzibat.  Des del Raval també es queixen que limitar l’accés al barri a determinades hores perjudica “botiques específiques: si elimines el trànsit, mates el comerç”, ha dit Bordas.

Controvèrsia amb les dades sobre els furts

La qüestió sobre la seguretat també ha tingut el seu espai durant el debat. Des de Barcelona Comerç han assegurat que van fer la seva pròpia enquesta i no coincideix amb les dades dels Mossos d’Esquadra: “moltes denúncies no es presenten perquè a moltes botigues hi ha una sola persona treballant i no s’hi pot dedicar”. A Barcelona Oberta han reclamat l’obertura d’un segon jutjat per reduir la multireincidència. I Jordi Bordas ha apel·lat al sentit comú: “amb els bars oberts, no hi ha botellades. Si els tanquen abans, tornarà al carrer”.

Cooperació público-privada

En matèria de col·laboració, els ponents també han demanat a l’Ajuntament més diàleg en horaris que pugui assistir-hi tothom, tornar a la implicació dels sectors en la presa de decisions consensuades i en fer processos on puguin participar que no siguin “un paripé”.

VÍDEO SENCER DEL DEBAT

PROPOSTES DE MILLORA

Urgents

 • Rebaixes en l’IVA per mitigar la pujada del preu de llum i gas
 • Acompanyament en temes digitals
 • Més facilitats a l’hora de donar llicències
 • Millor mobilitat per a la distribució i la circulació de visitants
 • Més escolta activa de l’administració i més protagonisme del petit comerç

A 2 anys vista

 • Millorar l’acompanyament a les associacions comercials de la ciutat
 • Formació per a joves per afavorir el prestigi dels treballadors de comerços
 • Pacte Nacional pel Comerç
 • Accions per millorar la imatge del comerç de Barcelona
 • Explicar a la ciutadania què és un comerç

A 4 anys vista

 • Campanya de les administracions en defensa del comerç emblemàtic de la ciutat

GALERIA DE FOTOS

Fotografies: El Periódico / Elisenda Pons

Facebook
Twitter
LinkedIn
Please select listing to show.