Actualitat

David Sassoli demana a Barcelona Futur la implicació de la societat civil en una legislatura decisiva pel futur d’Europa

David Sassoli, president del Parlament Europeu, ha rebut aquest dimecres 5 de febrer el consell directiu de Barcelona Futur, de viatge institucional a Brussel·les, i els ha explicat les línies mestres de la nova legislatura: un pressupost propi, la necessitat de què la societat civil i els ciutadans s’impliquin i un nou model de desenvolupament que no deixar ningú enrere.


Impostos europeus“Volem un pressupost ambiciós pels pròxims set anys i necessitem els ciutadans i la societat civil per aquesta batalla”, ha dit Sassoli. “El nostre model de desenvolupament ja no funciona i no ens permet afrontar el futur”, ha afegit. “Hem de fer palanca per tenir un nou model sostenible ambiental, econòmic i social. I així lluitar contra el canvi climàtic arribant al 2050 sense deixar ningú enrere”, ha reblat
Actualment, el Parlament europeu disposa de l’1% del PNB de països membres com a principal via de finançament. Sassoli ha assegurat que “Europa ha de tenir els seus propis pressupostos, sense afectar els nacionals. Ha de tenir impostos propis com la taxa als gegants tecnològics o sobre les emissions de carboni. El Parlament i la Comissió Europea estem d’acord en això”.


Green Deal i el drama del MediterraniJustament quan Europa viu la seva primera setmana d’entrada en vigor del Brexit, el consell directiu de Barcelona Futur (BF) ha tingut una ajustada agenda a Brussel·les amb reunions durant dos dies. Dimarts va poder compartir trobada amb Clara-Eugenia de la Torre, directora general adjunta de la DG Acció Climàtica de la Comissió Europea. “El pacte verd ens ha de permetre establir una estratègia de creixement europeu des del costat de les oportunitats”, ha dit De la Torre. “Hem d’aprofitar el forat que han deixat altres països en la lluita contra el canvi climàtic i fer polítiques coherents”.


Una de les reunions més impactants ha estat amb Pietro Bartolo, el metge de Lampedusa, ara eurodiputat, que ha explicat el drama dels migrants al Mediterrani viscut en primera persona. Bartolo és vicepresident de la comissió de Llibertats Civils, Justícia i Afers d’Interior sobre la política migratòria. “He vingut per donar resposta al fenòmen de la migració. Hem d’aconseguir la reforma del reglament de Berlín”, ha explicat Bartolo, que ha denunciat les mentides que es diuen sobre els immigrants.


Brexit, oportunitat per Europa. Per últim, Danuta Hübner, eurodiputada polonesa i expresidenta de la comissió d’Afers Constitucionals, sobre el Brexit i la Conferència sobre el futur d’Europa, ha advertit de la complexitat de la implementació de la sortida del Regne Unit de la UE i de les negociacions que han de començar aquesta mateixa setmana i s’allargaran fins a finals del 2020.


La visita també ha comptat amb una breu trobada amb corresponsals a Brussel·les de mitjans de comunicació catalans, i ha acabat amb una reunió amb Jaume Duch, portaveu i director general de comunicació del Parlament Europeu, per parlar de les prioritats de la legislatura 2019-2024.


Primera reunió del consell. El viatge ha estat possible gràcies l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, i han assistit 17 dels membres del consell directiu de BF: Josep Maria Bartomeu, Isona Passola, Aintzane Arbide, Mercè Conesa, Sílvia Alsina, Miquel Martí, Eduard Torres, Jordi Giró, Gabriel Jené, Francina Alsina, Tomàs Molina, Anna Boza, Javier Pacheco, Bonaventura Clotet, Sor Lucía Caram, Gerard Esteva i Josep Sánchez Llibre. El consell ha tractat qüestions com la metodologia de les reflexions que ja s’està treballant i que ha de permetre posar en marxa aquest mes de febrer el primer debat sobre migracions.


Barcelona Futur, consens per avançar. L’entitat està formada per adhesions personals de líders d’entitats de la societat civil de diferents àmbits com la cultura, la salut, la comunicació, la restauració i el turisme, el comerç, l’empresa i el treball, R+D, la seguretat i la judicatura, entre altres.
L’associació Barcelona Futur té com a missió generar contingut, propostes proactives, debat i reflexió sobre Barcelona com a capital a través de la creació d’una àgora entre barcelonins i barcelonines i els diferents agents de la ciutat: entitats socials, veïnals, culturals, econòmiques i esportives per intercanviar projectes i opinions.

Facebook
Twitter
LinkedIn