Actualitat

Barcelona ha de ser provocativament innovadora per millorar la convivència entre generacions

L’associació Barcelona Futur ha tancat les taules rodones que durant aquest mes de març han posat a debat la relació intergeneracional a la ciutat. Maria Molins, membre de la junta directiva de l’Acadèmia del Cinema Català; Jordi William Carnes, president de LEITAT; i l’arquitecte Beth Galí van conversar sobre aquest tema el passat dijous 31 de març. L’acte, presentat pel president de Barcelona Futur, Gerard Esteva, va servir per posar en relleu les necessitats i mancances que té la ciutat per aconseguir una convivència òptima entre gent gran i jove.

Entre altres temes, es va posar sobre la taula la mobilitat a Barcelona, de si la ciutat està dissenyada per a totes les edats. Jordi William Carnes va posar de manifest que avui, la mobilitat a la ciutat està pensada per a persones atlètiques: “les ciutats estan pensades per anar amunt i avall i amb rapidesa. Molta gent es desplaça amb bicicleta o patinet, i ho fan a velocitat alta. I això em fa reflexionar: respectem a la gent gran? Hem de ser conscients que ells no tenen aquesta agilitat i, en molts casos, es poden sentir vulnerables”. En aquest mateix sentit, Maria Molins va criticar la dificultat que pot tenir la gent de moure’s per Barcelona amb un cotxet o les persones amb mobilitat reduïda. Beth Galí va reconèixer que la convivència entre els diferents vehicles està mal solucionat “si no es gestiona bé és un caos, i és el que està passant. Si realment volem que la gent deixi el cotxe, hem de fer una ciutat amable amb el vianant. I en aquest moment, hi ha una contradicció; s’està lluitant perquè la gent deixi el cotxe, però la ciutat cada cop és menys amable amb la gent”.

L’espai públic i la seva qualitat també va centrar el debat. L’arquitecte Beth Galí va explicar que l’espai públic fa sentir bé a la gent si la ciutat funciona: “hem passat d’una ciutat eufòrica, amb gent contenta que es trobava al carrer a una ciutat amb un cert abandó en la qual la gent ha abaixat el to de com se l’estima. I és que pels arquitectes l’espai públic és un lloc de llibertat”. I Maria Molins afegia: “els catalans tenim l’autoestima baixa. Hem de tornar a fer reviure l’alegria”.

Els tres ponents van coincidir que gent jove i gran tenen problemes similars com són l’habitatge i la solitud. En aquest aspecte William, Galí i Molins van dir que s’havia de ser provocativament innovador per millorar i fomentar la convivència entre aquests dos segments de la població “el sector públic ha de generar el marc de cobertura per fer-ho possible, però des de les entitats i la ciutadania s’ha de crear un relat empàtic perquè passi. Cal donar cobertura a la gent gran”, va afirmar William Carnes. Molins va proposar que gent gran i jove comparteixi habitatge, com ja es fa en algunes ciutats europees: “no pot ser que la meitat del sou d’una persona jove vagi destinat a l’habitatge. Hem de fomentar la convivència entre gent gran i jove com passa a ciutats com Berlín”.

Podeu veure la taula rodona aquí:

L’associació continuarà aquest mes d’abril el cicle de conferències anuals amb el turisme com a tema central.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Please select listing to show.