La competitivitat de les ciutats depèn, cada vegada més, de la seva mobilitat. L’acord derivat de la Conferència sobre el Canvi Climàtic (COP21) que va tenir lloc a París el 2015 exigeix als estats metes concretes per a reduir les emissions i fixa obligacions a les autoritats locals que situïn l’eficiència energètica i la protecció del clima en el centre de les seves polítiques de mobilitat. En aquest sentit, proposa impulsar accions concretes per transformar la mobilitat dels centres urbans i reduir progressivament la circulació dels automòbils dièsel i gasolina a partir de 2030, fins a eliminar-los completament el 2050.
Així doncs, dissenyar plans de mobilitat eficients és fonamental per facilitar els desplaçaments i el gran repte de les ciutats és garantir la mobilitat reduint la congestió del trànsit, els accidents i la contaminació, alhora que assegurar la intermobilitat per lligar tots els sistemes de desplaçament. Com a casos d’èxit trobem ciutats com París o Londres, les quals tenen una metròpoli molt àmplia gràcies a la seva optima connexió.
Les característiques físiques de Barcelona fan que sigui una ciutat densa. Les seves dimensions (101,3 km2), i el volum de població resident (1.664.182 habitants), donen com a resultat una alta densitat de població (16.428 habitants per km2). A aquesta població resident cal afegir-hi la població flotant que utilitza la ciutat de formes diverses en funció de l’activitat que hi realitza (turistes i visitants).
En aquests moments, la mobilitat a Barcelona és complexa per a tots els seus agents: ciutadania, residents, persones treballadores, turistes i visitants. D’una banda, les mesures per reduir les emissions estan provocant congestió, i per tant, dificulten el trànsit de la ciutat i la fan més ineficient amb el projecte de les Super Illes al punt de mira. L’increment de l’ús dels VMP (Vehicles de Mobilitat Personal) i les mancances del transport públic (urbà i interurbà) es sumen a la situació.
En el debat que farem el pròxim dimecres dia 19 d’octubre a les 19 h al Palau Macaya de Barcelona en farem moltes preguntes: té Barcelona una mobilitat segura, sostenible i assequible? Quines accions cal posar en marxa per assolir-ho? Com es pot assolir una mobilitat eficient i sostenible en una ciutat com Barcelona? … I també farem propostes per la ciutat.